Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας

Η Ιερό Ησυχαστήριο Παντοκράτορος  Καμαρέλας υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης. Εντός του Καθεδρικού Ναού της Κερκύρας υπάρχουν η θαυματουργή εικόνα της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και άφθαρτο σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης.

 

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας είναι μια από τις παλαιότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι απόστολοι του Χριστιανισμού στην Κέρκυρα ήταν οι εκ των 70 Αποστόλων Ιάσων και Σωσίπατρος. Ανοικοδόμησαν την Εκκλησίας του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου και βάφτισαν την κόρη του βασιλέως του νησιού την μετέπειτα Αγία Κερκύρα, η όποια και μαρτύρησε για την αγαπη του Χριστού.

Οι Απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Ιά­σων και Σωσίπατρος και η Αγία Κερκύρ­α

Επίσκοποι από την Κέρκυρα συμμετείχαν στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην Τέταρτη Οικουμενική Σύνοδο το 451 στην Χαλκηδόνα, καθώς και στην Έβδομη Οικουμενική Σύνοδο το 787 στην Κωνσταντινούπολη.
Στον ένατο αιώνα η Εκκλησία της Κέρκυρας γίνεται Αρχιεπισκοπή και τον ενδέκατο αιώνα γίνεται Μητρόπολη. Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Αρσένιος ανακηρύχθηκε Άγιος της εκκλησίας μας.

Ο Άγιος Αρσένιος​ Κέρκυρας

Η δικαιοδοσία της Μητρόπολης Κερκύρας περιλαμβάνει όλες τις ενορίες και τα Μοναστήρια της Κέρκυρας, των Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ.​ Νεκτάριος

Σημερινός Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων είναι ο Σεβασμιώτατος Νεκτάριος Ντόβας. Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής της Μεταμορφώσεως (5 Αυγούστου), ο Σεβασμιώτατος χοροστατεί στον πανηγυρικό εσπερινό.